VN: gebruik van pesticiden is schending van recht op gezondheid

Het wereldwijde gebruik van pesticiden is niet alleen een grote bedreiging van bijen, andere insecten en ecosystemen, maar ook voor de menselijke gezondheid. Dat concluderen de Verenigde Naties (VN) op basis van een rapport van begin 2017. Bijna iedereen krijgt de giftige stoffen uiteindelijk binnen, met afwijkingen, ziektes en soms zelfs de dood als gevolg. Volgens het VN-rapport vormen pesticiden dus een ernstige bedreiging voor alles wat leeft en kan het grootschalige gebruik van de middelen gerust worden getypeerd als een schending van het (mensen)recht op gezondheid. De VN zien een transitie naar duurzame landbouw als enige oplossing voor het probleem. Het rapport is gebaseerd op een keur aan wetenschappelijke studies en publicaties over de werking en gevaren van pesticiden.

Lees ook:Milieubureau VN luidt noodklok over hoge bijensterfte
Lees ook:Bijen verslaafd aan nectar met pesticiden
Lees ook:Extra controles NVWA tegen bijensterfte
Lees ook:Minder imkers houden meer bijen in Europese Unie
Lees ook:Paarden lijden in Zuid-Amerikaanse bloedboerderijen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.