Kraamkamer van geschulpte hamerhaai ontdekt bij Galápagoseilanden

Barry Peters, Wikimedia Commons/CC BY 2.0

Wetenschappers zijn geïntrigeerd door een opmerkelijke ontdekking op de Galápagoseilanden. In een ondiepe kustzone rond het eiland Santa Cruz is namelijk een kraamkamer voor jonge geschulpte hamerhaaien (Sphyrna lewini) gevonden. Een opsteker, want de geschulpte hamerhaai is een bedreigde diersoort. Volgens bioloog Eduardo Espinoza is haaienkraamkamer min of meer bij toeval ontdekt. De moederhaaien zetten hun jongen in de ondiepe riffen af en vertrekken vervolgens weer naar diepere wateren. De jonge haaien blijven een tijdje rondzwemmen in hun geboortewateren. Een logische tactiek, want in de ondiepe wateren hebben de jonge hamerhaaien veel minder te vrezen van roofdieren dan in de open oceaan. Wetenschappers willen ook een aantal babyhamerhaaitjes uitrusten met een zender om meer over de dieren te weten te komen. Het verzamelen van meer informatie over de leefwijze van geschulpte hamerhaaien, betekent uiteindelijk ook dat er betere beschermingsmaatregelen kunnen worden genomen.

Lees ook:Herkomst haaienvinnen getraceerd
Lees ook:Haaientrek in Florida
Lees ook:Duiker belandt tussen enorme school hamerhaaien
Lees ook:Pas ontdekte haai nu al bedreigde diersoort
Lees ook:Duizenden haaien gespot voor de kust van Florida

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.