Nieuwe populatie van extreem zeldzame voelsprietvis ontdekt

Foto: Antonia Cooper

Een duikteam heeft in de wateren rond Tasmanië een nieuwe populatie ontdekt van de zeer zeldzame vissoort Thymichthys politus, een dier dat deel uitmaakt van de familie der voelsprietvissen. In plaats van de verwachte twintig tot veertig exemplaren, blijken er nu veertig tot tachtig stuks te zijn. De nieuwe populatie werd geïdentificeerd nadat een lid van het burgerwetenschapsonderzoek Reef Life Survey (RLS) melde dat hij een voelsprietvis had gezien. Een team van zeven duikers trok er vervolgens twee dagen op uit om het gebied uit te kammen. Duiker Antiona Cooper zag de vis op het moment dat het team bijna op het punt stond om het op te geven. “We waren al zo’n 3,5 uur aan het duiken toen we nog steeds niets veelbelovends hadden gezien,” zegt Cooper. “We wilden alweer bijna teruggaan toen ik ineens de voelsprietvis zag.” De Thymichthys politus komt alleen voor in de wateren rond het zuidoosten van Tasmanië. Het leefgebied van de vissen beslaat ongeveer vijftig bij twintig meter, ongeveer het formaat van twee tennisbanen. Meer heeft de voelsprietvis ook niet nodig, aangezien hij niet zwemt, maar over de bodem van de zee kruipt. De vinnen van T. politus zijn namelijk zo geëvolueerd dat ze de functie vervullen van veredelde voetjes. Opvallend aan de nieuwe populatie is dat het leefgebied niet identiek is aan dat van de eerste, reeds langer bekende populatie. Dit betekent dat Thymichthys politus niet zo kritisch is en dus niet exclusief afhankelijk is van de specifieke, lokale omstandigheden die de duikers op de vindplek van de eerste groep voelsprietvissen aantroffen.

Lees ook:Havik nestelt zich in Amerikaanse Congresbibliotheek
Lees ook:Verdwenen Canadese hond die op verkkerde vlucht was gezet weer teruggevonden
Lees ook:Duikers vinden nieuwe soorten bij Doggersbank
Lees ook:Duikers bijna opgeslokt door bultruggen
Lees ook:Nieuwe reuzenschildpaddensoort ontdekt op Galápagoseiland Santa Cruz

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.