Ezels bedreigd door Chinese handel in ezelhuiden

China verlaagt de importbelasting op ezelhuiden. dat besluit is reden voor dierenbeschermers om nu alarm te slaan. In het Aziatische land bestaat een enorme vraag naar de gelatine gemaakt van ezelhuiden. Deze gelatine, ejiao, zou een geneeskrachtige werking hebben. Wereldwijd is het aantal ezels aan het teruglopen nu China enorm veel ezelshuiden importeert. Om aan de sterke vraag te blijven voldoen, maakt Peking de import goedkoper door met ingang van morgen de belasting te verlagen van 5 naar 2 procent. Volgens officiële cijfers is het aantal ezels in China de laatste 28 jaar gedaald van elf naar drie miljoen. De ezels worden bovendien onder beroerde omstandigheden gehouden en gedood. De huiden worden ingeweekt en gekookt. De overgebleven gelatine en wordt verkocht als ejiao. Chinezen hebben er tot wel 340 euro per kilo voor over omdat het spul goed zou zijn tegen bloedarmoede of werkt als anti-rimpelcrème. Afrikaanse landen als Niger, Mali, en Senegal verboden eerder dit jaar al de export van ezel omdat er vanwege de vraag uit China een tekort dreigde. De dieren zijn in de arme landen een belangrijk transportdier en planten zich bovendien vrij langzaam voort. Wereldwijd leven naar schatting nog 44 miljoen tamme ezels die ingezet worden als lastdieren. Deze tamme ezel is een ondersoort (Equus africanus asinus) van de Afrikaanse wilde ezel (Equus africanus). In Noord- en Oost-Afrika komen nog twee andere ondersoorten van de wilde ezel voor: de Nubische wilde ezel en de Somalische wilde ezel, terwijl in Azië nog de onager (Equus hemionus) en Kiang (Equus kiang) voorkomen. Al die wilde ezels staan op de Rode Lijst voor bedreigde diersoorten.

Bronnen: AD, The Donkey Sanctuary

 

Lees ook:Ezel Vriezeveen ernstig mishandeld
Lees ook:Ezel moet studenten bevrijden van tentamenstress
Lees ook:EU steekt miljoenen in bescherrming van olifanten en zeldzame boomsoorten
Lees ook:Enorme hoeveelheid ivoor geconfisqueerd in Thailand
Lees ook:Aantal Siberische tijgers in China verdubbeld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.