Beschadigde delen Great Barrier Reef gerepareerd met opgekweekte koraallarven

Foto: Wikimedia Commons/publiek domein

Wetenschappers hanteren momenteel een nieuwe technologie om beschadigde delen van het Great Barrier Reef er weer bovenop te helpen. Ze laten op die plekken koraallarven groeien, een compleet nieuwe techniek die haar vruchten lijkt af te werpen. Op gezette tijden laten koraalriffen eitjes en zaadcellen los om voor nieuw nageslacht te zorgen. Een team van onderzoekers heeft bij Heron Island ei- en zaadcellen van koraalpoliepen verzameld en die in speciale tanks laten opgroeien tot meer dan een miljoen koraallarven. Toen de larven groot genoeg waren, hebben de wetenschappers ze uitgezet op een aantal door verbleking aangetaste riffen. Twaalf maanden later keerde de onderzoekers terug. De larven die nog in leven waren, hebben zich definitief gevestigd op het rif. Een veelbelovend resultaat want dit suggereert dat het mogelijk is om riffen die het moeilijk hebben en geen nageslacht meer voortbrengen van de ondergang gered kunnen worden. Het onderzoek is gebaseerd op een trial in de Filipijnen. Daar is het de onderzoekers gelukt om de microscopisch kleine larven uit te laten groeien tot koralen ter grootte van een eetbord in drie jaar. Dezelfde methode lijkt nu ook succesvol te zijn in Australië. De onderzoekers benadrukken wel dat het ‘zaaien’ van koraallarven alleen niet voldoende is om het koraal te redden. Ook de factoren die het koraal bedreigen, zoals klimaatverandering en een verslechterde waterkwaliteit, moeten worden bestreden. De onderzoekers zetten hun studie naar het opgroeien en uitzetten van koraallarven voort om de nieuwe techniek op den duur op grotere schaal in te kunnen zetten.

Lees ook:Vissen en koraallarven ruiken slechte riffen
Lees ook:Australische regering stelt ruim een miljoen beschikbaar voor redding Great Barrier Reef
Lees ook:Uitgestorven kikker weer tot leven gewekt
Lees ook:Groot gedeelte van Great Barrier Reef verbleekt
Lees ook:Koraalriffen mogelijk in 2050 nagenoeg verdwenen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.