Zwarte neushoorn na tientallen jaren weer terug in Tsjaad

Foto: Yathin S Krishnappa, Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0

De zwarte neushoorn (Diceros bicornis) keert na een afwezigheid van tientallen jaren terug in Tsjaad. Zuid-Afrika doneert zes neushoorns aan een natuurpark in het Centraal-Afrikaanse land. De neushoorns zullen terechtkomen in het Zakouma National Park, waar momenteel ook al een gezonde olifantenpopulatie van enkele honderden exemplaren leeft. De bedreigde diersoort stierf in de jaren zeventig uit in Tsjaad. De universiteit in Pretoria in Zuid-Afrika zet nu bij wijze van proef zes dieren uit in het wild. Tsjaad is dan het meest noordelijk gelegen Afrikaanse land waar het zwaar bedreigde dier in het wild zal leven. Als de proef in Tsjaad succesvol is, bestaat de kans dat er nog meer zwarte neushoorns worden uitgezet in diverse delen van het Afrikaanse continent. Door het leefgebied van het dier zoveel mogelijk te spreiden, hopen wetenschappers de kans dat het dier uitsterft zo klein mogelijk te maken. Zo’n tachtig procent van de wilde zwarte neushoorns (circa tweeduizend dieren) leeft momenteel op Zuid-Afrikaanse bodem.

Lees ook:Hoorns van neushoorn vaak al vermalen voor smokkel
Lees ook:Weer recordaantal neushoorns gedood in Zuid-Afrika
Lees ook:Al 428 neushoorns gestroopt in Zuid-Afrika
Lees ook:Bijna zeshonderd neushoorns gedood in Zuid-Afrika
Lees ook:2014 weer rampjaar voor Zuid-Afrikaanse neushoorns

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.