Katten doden 1 miljoen vogels per dag in Australië

Katten zijn ten opzichte van veel andere soorten niet de schattige knuffeldieren die wij van onze besnorde huisgenoten maken. Sterker, volgens een recent onderzoek ontpoppen ze zich Down Under zelfs tot ware seriemoordenaars. Iedere dag doden katten in Australië namelijk een miljoen vogels. De wetenschappers die verantwoordelijk zijn voor het onderzoek noemen de resultaten ‘wonderbaarlijk’. Een vijfde van de vogels wordt door huiskatten gedood, zo constateren de onderzoekers die hun studie in het blad Biological Conversation publiceerden. “Het is op zich geen nieuws dat katten vogels doden”, stellen de onderzoekers van de Darwin University in The Guardian. “Maar de mate waarin en de schaal waarop het gebeurt, is wonderbaarlijk.” De cijfers zijn verzameld door resultaten van allerlei andere studies over dit onderwerp te combineren. Het is de eerste keer dat er op deze schaal onderzoek wordt gedaan naar het aantal door katten gedode vogels in Australië. Kleine vogels lopen een beduidend groter risico op predatie dan grote vogels. In totaal telt Australië zo’n 11 miljard vogels. Dus katten doden gemiddeld per jaar dus zo’n vier procent van dat aantal. De gedomesticeerde roofdieren vormen hierdoor ook een serieuze bedreiging voor zeldzame vogelsoorten die zich toch al op glad uitstervingsijs begeven.

Lees ook:Katten Australië meegebracht door Europese kolonisten
Lees ook:Katten in schuildozen zijn minder gestrest
Lees ook:Vrouwtjeskatten zijn vaker rechtspotig
Lees ook:Onderzoek naar fokproblemen bij labradors en Perzische katten
Lees ook:Wilde kat verovert terrein op verwilderde huiskatten in Zuid-Limburg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.