Hoorns van neushoorn vaak al vermalen voor smokkel

Criminele bendes die hoorn van neushoorns van Afrika naar Azië smokkelen, bewerken hun waar steeds vaker al in Afrika zelf. Ze vermalen de hoorns tot poeder of bewerken ze tot sieraden. Dat gebeurt vaak in kleine ateliers, bij mensen thuis. De verboden waar is zo lastiger te ontdekken door douane- en politiediensten, stelt TRAFFIC, een organisatie die de handel in wilde planten en dieren volgt en probeert te bestrijden. ”Het is een groeiend probleem”, zei kolonel Johan Jooste, commandant van de sectie Bedreigde Diersoorten van het Zuid-Afrikaanse Directoraat voor Misdaadonderzoek (DPCI), tegen TRAFFIC. In de afgelopen tien jaar zijn op het Afrikaanse continent al meer dan 7100 neushoorns gedood om hun hoorn. De meeste stropers slaan toe in Zuid-Afrika, waar bijna tachtig  procent van de overgebleven Afrikaanse neushoorns (witte en een bescheiden aantal zwarte leeft. De smokkelaars bedienen voornamelijk markten in China en Vietnam, landen waar stupide bijgeloof ervoor zorgt dat aan de hoorn genezende krachten worden toegedicht.

Lees ook:2014 weer rampjaar voor Zuid-Afrikaanse neushoorns
Lees ook:Weer recordaantal neushoorns gedood in Zuid-Afrika
Lees ook:Neushoorns slachtoffer van georganiseerde misdaad
Lees ook:Parkwachters ontdekken lichamen van gestroopte neushoorns
Lees ook:Zuid-Afrikaans verbod op handel in hoorns van neushoorns opgeheven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.