Klimaatverandering kan veel parasieten fataal worden

Circa een derde van de soorten parasieten kan tegen 2070 door toedoen van aardopwarming verdwenen zijn. Dat concluderen onderzoekers in het blad Science Advances. Volgens de wetenschappers behoren parasieten dan ook tot de ernstigst bedreigde groepen organismen op aarde. Het onderzoek wijst uit dat parasieten nog ernstiger bedreigd worden dan hun gastheren (waar ze vaak volledig van afhankelijk zijn). Het meest optimistische klimaatscenario voorspelde dat ongeveer 10 procent van de soorten parasieten tegen 2070 verloren zou gaan. Niet ongunstig, zo zou je op het eerste gezicht misschien zeggen. Dan hebben we tenminste geen last meer van vervelende teken, steekmuggen, luizen of parasitaire wormen. Toch is de werkelijkheid (zoals zo vaak) wat gecompliceerder dan onze onderbuikgevoelens doen vermoeden. Veel parasieten spelen namelijk een belangrijke rol in de ecosystemen waar ze deel van uitmaken. Biologen benadrukken dat ook parasieten extra aandacht en bescherming nodig hebben omdat ze een intrinsiek en vaak erg belangrijk onderdeel zijn van de levende natuur.

Lees ook:Ook dinosauriërs hadden al last van teken
Lees ook:Nieuwe manier om teken te bestrijden gevonden
Lees ook:De heilzame werking van een modderbad
Lees ook:Papegaaivis slaapt in slijmcocon
Lees ook:Dode pelikanen aangespoeld in Peru

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.