Grote Australische rivierkreeften voortaan beter beschermd

Foto: Stemonitis, Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0

Australië gaat meer speciale natuurgebieden instellen om de grootste rivierkreeft op aarde een handje te helpen. De Astacopsis gouldi kan maar liefst tachtig centimeter groot, zes kilo zwaar en zestig jaar oud worden. De kreeft komt alleen voor in bepaalde delen van Tasmanië en wordt met uitsterven bedreigd. Naar schatting zijn er nog maar een kleine honderdduizend exemplaren van de soort in leven. Grootschalige houtkap in hun leefgebieden heeft tot gevolg dat er grote hoeveelheden zand en klei belanden in de kreken en riviertjes waar de kreeften zitten. Daardoor overleven de extreem langzaam groeiende larven (ze zitten zeven jaar lang onder stenen) niet. Daarnaast worden de kreeften soms ook gestroopt. Het gevolg is dat de totale populatie de afgelopen jaren al met twintig procent is teruggelopen. De overheid wil speciale beschermingsgebieden voor de kreeften creëren, de houtkap aan sterkere milieuvoorwaarden onderwerpen en camera’s gaan plaatsen om stropers te betrappen.

Lees ook:Rendieren beschermen toendraplanten tegen gevolgen van klimaatverandering
Lees ook:Amerikaanse rivierkreeft terroriseert Nederlandse wateren
Lees ook:Partij voor de Dieren wil verbod op verkoop levende kreeften
Lees ook:Oudste fossiel van insect met larven gevonden in Myanmar
Lees ook:Twee zeldzame albinokreeften gevangen in Maine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.