Koraal Great Barrier Reef zal binnen vijftien jaar sterven volgens gerenommeerde wetenschapper

Foto: Ciambue, Wikimedia Commons/CC BY 2.0

Al het koraal van het Great Barrier Reef zal binnen nu en vijftien jaar zijn gestorven. Die grimmige toekomstvisie schetst Charlie Veron, de eerste wetenschapper die uitgebreid onderzoek verrichtte naar koraal. Op dit moment is bijna de helft van het koraal op het enorme rif al afgestorven. Veron was in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw een pionier op het gebied van koraalonderzoek. Hij was de eerste die een schat aan informatie over honderden verschillende koraalriffen wereldwijd documenteerde en in kaart bracht. De Australiër brengt deze week zijn biografie uit, A Life Under Water. Daarnaast is de wetenschapper te zien in de bekroonde documentaire Chasing Corals, die vanaf dit weekend op Netflix te zien is. “Het rif is stervende, en iedereen die iets anders beweert, lult uit zijn nek”, stelt Veron in een interview met de Australische krant The Age. “Over vijftien jaar is er geen koraal meer over.” Veron noemt klimaatverandering en de ongebreidelde uitstoot van koolstofdioxide als de hoofdredenen voor de deplorabele toestand waarin het Great Barrier Reef en veel andere koraalriffen vandaag de dag verkeren. In het interview met The Age hekelt hij bovendien terecht het legertje aan kortzichtige politici. Hij bestempelt ze als ‘idioten’, die niet beseffen welke ’enorme consequenties’ de massasterfte van het koraal voor de aarde en de mensheid zal hebben.

Lees ook:Australische regering stelt ruim een miljoen beschikbaar voor redding Great Barrier Reef
Lees ook:Groot Barrièrerif aangetast door cycloon en overstromingen
Lees ook:Great Barrier Reef dreigt te veranderen in slijmerige algenpoel
Lees ook:Great Barrier Reef op lijst bedreigd werelderfgoed
Lees ook:2016 rampjaar voor Great Barrier Reef

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.