Massa-extinctie op aarde al verder gevorderd dan gedacht

Er vindt op aarde momenteel een ‘biologische vernietiging’ plaats die nog groter is dan lange tijd werd gedacht. Wetenschappers spreken zelfs over een massa-extinctie die vergelijkbaar is met de vijf grote uitstervingsgolven in de prehistorie. Het enige verschil is dat de oorzaak voor het verdwijnen van soorten dit keer niet bij Moeder Natuur, maar in menselijk handelen gezocht moet worden. Overbevolking en overconsumptie zijn de belangrijkste redenen die ten grondslag liggen aan de teloorgang van ontelbare natuurlijke ecosystemen. Gedurende de afgelopen eeuw heeft bijvoorbeeld de helft van alle zoogdieren zo’n tachtig procent aan leefgebied verloren. Uit het onderzoek, gepubliceerd in wetenschappelijk blad PNAS, blijkt dat een derde van de soorten die leefgebied verliezen, niet als bedreigd wordt aangemerkt. De afgelopen decennia is bijna de helft van alle bekende dieren verdwenen van de aarde. De wetenschappers concluderen dus dat een nieuwe massa-extinctie al veel verder gevorderd is dan lange tijd werd gedacht. De onderzoekers zien de komende twintig jaar dan ook met weinig vertrouwen tegemoet. Ze voorspellen ‘steeds krachtigere aanvallen op de biodiversiteit’ en benadrukken dat ook de mens uiteindelijk een hoge prijs zal moeten maken voor de door hem veroorzaakte massa-uitroeiing. Eerlijk gezegd vind ik dat ons verdiende loon, maar het is natuurlijk wel doodzonde dat onze hang naar destructie zoveel andere soorten fataal wordt en een planeet vol bijzondere, buitenissige en fraaie levensvormen uiteindelijk reduceert tot een ecologische woestenij.

Lees ook:Dunnere ozonlaag droeg waarschijnlijk bij aan massa-extinctie in Perm
Lees ook:Amerikaanse universiteiten: zesde massa-extinctie ligt op de loer en spaart ook mens niet
Lees ook:Witte haai ernstiger bedreigd dan gedacht
Lees ook:Planetoïde Baptistina niet verantwoordelijk voor massa-extinctie Krijt
Lees ook:Apen waarschijnlijk fysiek in staat tot spraak

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.