Grizzlyberen Yellowstone niet langer op lijst met bedreigde diersoorten

Foto: Wikimedia Commons/publiek domein

Onder de Amerikaanse opperezel Donald Trump voltrekt de afbraak van een fair en navolgenswaardig Amerika zich op diverse terreinen, maar de natuur is zonder twijfel een van de grootste slachtoffers. Dat geldt ook voor het meest imposante landroofdier van het land. Grizzlyberen in het Yellowstone National Park staan voortaan namelijk niet meer op de lijst van bedreigde en streng beschermde diersoorten. Dat heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken bekendgemaakt. Er zouden op dit moment ongeveer zevenhonderd grizzlyberen in en rond Yellowstone leven. In alle staten, buiten het berenparadijs Alaska, zijn dat er in totaal naar schatting nog geen tweeduizend. Bedreigde dier- en plantensoorten vallen in de Verenigde Staten onder de US Endangered Species Act. Op basis van die wet kan de Amerikaanse overheid dier- en plantensoorten aanmerken als bedreigd om ze zo voor uitsterven te behoeden. Dat gebeurde in 1975 ook met de grizzlybeer. Vanwege slinkende populaties werd de soort in 1975 opgenomen op de ESA (behalve in Alaska, waar nog veel grizzlyberen leven). nu de populatie weer met enkele honderden exemplaren is gegroeid, is besloten om de imposante omnivoren in Yellowstone van de lijst te halen. Concreet betekent dit dat er buiten de grenzen van het nationale park in de nabije toekomst wellicht weer op de beren mag worden gejaagd. De status van de iconische berensoort in andere Amerikaanse staten verandert vooralsnog niet, maar natuurbeschermers zijn bang dat hier binnen niet al te lange tijd verandering in komt.

Lees ook:Grizzlybeer doodt man in Yellowstone
Lees ook:Grizzlyberen Yellowstone vroeg uit winterslaap
Lees ook:Beroemdste wolf ter wereld doodgeschoten
Lees ook:Opnieuw wandelaar gedood door beer in Yellowstone
Lees ook:Herintroductie Amerikaanse wolven goed voor biodiversiteit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.