Wetenschappers plaatsen kunstalgen in riffen Middellandse Zee

Foto: Matteo Nannini

Wetenschappers hebben volgens nieuwssite New Scientist voor het eerst kunstmatige algen geplaatst in de Middellandse Zee. Het gaat om rubberen replica’s van roodalgen, die zijn geplaatst in de Golf van La Spezia (Italië). De kunstalgen moeten natuurlijke riffen vervangen die steeds vaker verdwijnen door de toenemende verzuring van de oceanen. Die verzuring is uiteindelijk weer een gevolg van de opwarming van de aarde. De wetenschappers hebben in totaal negentig miniriffen van rubberen algen geïnstalleerd voor de Italiaanse kust. De riffen zijn slechts tien centimeter breed en kunnen daardoor eenvoudig tussen bestaande algen worden geplaatst. Als het goed is, zullen de kunstriffen veel micro-organismen, wormen en kreeftachtigen aantrekken. De rubberen structuren bieden deze diertjes, net als echte algen, beschutting tegen de golven. In de eerste weken na de plaatsing van de rubberen algen is het aantal micro-organismen in de omgeving van de kunstriffen al sterk toegenomen. De verwachting is dat kreeften, wormen en uiteindelijk ook vissen snel zullen volgen.

Lees ook:Great Barrier Reef dreigt te veranderen in slijmerige algenpoel
Lees ook:Vissen en koraallarven ruiken slechte riffen
Lees ook:Walvispoep als hulpmiddel in de strijd tegen de opwarming van de aarde
Lees ook:Kwart van de Oostzee door verzuring levenloos
Lees ook:Koraalriffen mogelijk in 2050 nagenoeg verdwenen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.