Hoofdverdachte vogelroof Avifauna veroordeeld tot veertien maanden cel

Foto: Bobby, Wikimedia Commons/CC BY 2.0

Faked A., de hoofdverdachte van de roof van 36 vogels uit het vogelpark Avifauna in 2014, is veroordeeld tot een onvoorwaardelijke celstraf van veertien maanden. Daarnaast moet hij het boetebedrag van maar liefst 22.729 euro overmaken aan Avifauna. Avifauna was niet het enige slachtoffer: er werden tevens vogels gestolen in de Veldhoven, in De Lier en in Udenhout. In totaal stonden vijf mannen in de leeftijd van 22 tot 37 voor de rechter voor diefstal en/of heling van tientallen exotische vogels. A. wordt door de rechtbank gezien als hoofdverdachte, omdat hij als voornaamste spil van het netwerk de roof van de vogels plande en de verkoop regelde. Hij was ook als enige aanwezig bij alle vier de roven. De rest van de verdachten hebben straffen opgelegd gekregen die uiteenlopen van twee tot acht maanden cel. In september 2014 werden in vogelpark Avifauna in totaal 36 vogels gestolen, waaronder toekans, neushoornvogels, kaketoes en kraagpapegaaien. Een maand later werd de helft van de dieren in ernstig verwaarloosde toestand teruggevonden in een schuur in Den Bosch. Een van de vogels werd zelfs dood aangetroffen in een vuilniszak in de tuin. Drie van de gevonden vogels waren er dermate slecht aan toe dat ze later alsnog zijn overleden. Het gaat om een kraagpapegaai (zie foto), een neushoornvogel en een roodbruine neushoornvogel. Een andere vogel was tijdens een vangpoging zo geschrokken dat hij in blinde paniek voor een trein vloog. De straf is uiteindelijk hoger uitgevallen dan de eis die het OM op tafel had gelegd. Het toebrengen van veel schade aan het Avifauna-fokprogramma (sommige van de gestolen vogels waren aan het broeden of hadden jongen) voor zeldzame vogels draagt volgens de rechter ernstig bij aan de ernst van het delict.

 

 

Lees ook:Gestolen neushoornvogel Avifauna teruggevonden
Lees ook:Opnieuw gestolen vogels Avifauna teruggevonden
Lees ook:Zeldzame vogels gestolen uit Avifauna
Lees ook:Gestolen vogel Avifauna overleden na botsing met trein
Lees ook:Zeldzame neushoornvogels geboren in Avifauna

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.