Groot gedeelte van Great Barrier Reef verbleekt

Foto: Bruno de Giusti, Wikimedia Commons/CC BY-SA 2.5 it

Dat het niet zo goed gaat met het Australische Great Barrier Reef is al langer duidelijk, maar recente studies maken duidelijk dat het koraal nog ernstiger verbleekt is dan tot nu toe werd gedacht. Naar schatting is 29 procent van het ondiepe koraal beschadigd. Onderzoekers meldden eerder dat in 2016 circa 22 procent van het ondiepe gedeelte van het 1300 kilometer lange koraalrif was verbleekt. Na nieuwe onderzoeken, die zowel vanuit de lucht als in het water zijn uitgevoerd, is dat percentage nu naar boven bijgesteld. Wat onderzoekers vooral pessimistisch stemt is dat er in 2016 meer koraal dan gedacht is afgestorven. Die trend lijkt zich bovendien ook in 2017 door te zetten. Door oplopende watertemperaturen liep het koraalrif vorig jaar in maart en april al de hevigste verbleking op die ooit is gemeten. Op steeds meer plekken in het Barrier Reef wordt koraalverbleking waargenomen. De verbleking van koraal (zie foto) is het gevolg van het verdwijnen van de algen waarmee koralen een symbiotische relatie onderhouden. Hierdoor koraal kleur verliest het koraal zijn kleur en uiteindelijk ook levensvatbaarheid. Het gebied rondom de toeristenstad Port Douglas, waar naar schatting 70 procent van het ondiepe koraal dood is, is het zwaarst getroffen. De grootschalige verbleking van koraal wordt vooral veroorzaakt klimaatverandering. Door de steeds vaker voorkomende verbleking in een kortere tijdspanne heeft het aangetaste koraal onvoldoende tijd om te herstellen. Het koraal kan zich vaak wel herstellen als de watertemperatuur weer daalt, zodat de algen terugkeren. Andere oorzaken van koraalbeschadiging zijn cyclonen, koraalziekten en de stijgende populatie van zeesterren die zich grotendeels voedt met koraalpoliepen.

Lees ook:Tweederde Great Barrier Reef beschadigd door koraalverbleking
Lees ook:2016 rampjaar voor Great Barrier Reef
Lees ook:Koraalriffen verbleken steeds verder door stijgende zeetemperaturen
Lees ook:Ruim een derde van koraal Great Barrier Reef verbleekt of afgestorven
Lees ook:Warm water brengt massasterfte onder koralen teweeg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.