Grote vissen in Europese zeeën met uitsterven bedreigd

Een groot deel van de grote vissoorten die rondzwemmen in de Europese zeeën worden met uitsterven bedreigd. Vooral diverse haaien- en roggensoorten en de blauwvintonijn lijden zwaar onder de amper aflatende visserijdruk. Hoe groter de soort wordt, des te gevoeliger is ze voor uitsterving. De reden daarvoor is vanuit ecologisch perspectief heel simpel: de grootste soorten doen er het langst over om geslachtsrijp te worden en brengen meestal ook minder jongen voort dan kleinere vissen. Jonge haaien en roggen eindigen, triest genoeg vaak ook nog eens als bijvangst, vaak al in visnetten voordat ze volwassen en geslachtsrijp zijn. De situatie is het nijpendst in de Middellandse Zee, terwijl veel haaien en roggen het in de Atlantische Oceaan wel nog redelijk doen. Dat komt vooral omdat de regels tegen overbevissing in de Atlantische Oceaan tamelijk een stuk strenger zijn dan in de Middellandse Zee, een plek waar scherpe vangstquotums vrijwel non-existent zijn. Bovendien is de schare vissers die actief is in de Middellandse Zee relatief gezien een stuk groter dan de vloot die de Atlantische wateren benut.

Lees ook:Kwart van alle haaien- en roggensoorten met uitsterven bedreigd
Lees ook:Witte haaien later geslachtsrijp dan gedacht
Lees ook:Haaien en roggen worden ouder dan gedacht
Lees ook:Ruim een miljoen haaien per jaar gedood in Atlantische Oceaan
Lees ook:Koraalduivels rukken op in Middellandse Zee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.