Wetenschappers: ‘verlies Groenlandse ijsmassa is feitelijk onomkeerbaar’

De ijsmassa op Groenland neemt al jaren gestaag af, maar de laatste twintig voltrekt dat proces zich in een schrikbarend hoog tempo. De teloorgang van het ijs gaat zelfs zo snel dat de ontwikkeling volgens wetenschappers inmiddels grotendeels onomkeerbaar is. Dat komt vooral doordat de ijskappen langs de Groenlandse kust rond 1997 hun natuurlijke buffer kwijtraakten. Die bestond uit een tientallen meters dikke sneeuwlaag, die het nieuwe smeltwater opving en vasthield. Schommelingen in temperatuur door zomer en winter hadden daardoor relatief weinig invloed op de ijsmassa’s eronder. Maar deze sneeuwlaag op de ijskappen lijkt twintig jaar geleden verzadigd te zijn geraakt met bevroren smeltwater, zo ontdekten onderzoekers uit Utrecht. Sindsdien loopt het nieuwe smeltwater direct de zee in, waardoor de onderliggende ijsmassa’s in dikte en volume afnemen. Het jaarlijkse verlies is daardoor ongeveer drie keer zo groot als voor 1997. En dit proces is door de steeds hogere temperaturen op Groenland bovendien onomkeerbaar, zo schrijven de wetenschappers in Nature Communications. Het verlies aan ijs zal gepaard gaan met een extra zeespiegelstijging van circa vier meter. Beter zal het er bovendien niet op worden nu de grootste economie ter wereld geleid wordt door een ongeïnformeerd iemand die klimaatverandering afdoet als een sprookje en ‘linkse hoax’…

Lees ook:Poolijs smelt sneller dan gedacht volgens NASA
Lees ook:Stijging zeespiegel bedreigt oostkust VS
Lees ook:Klimaatverandering ramp voor Kirgizische natuur
Lees ook:rendieren op Spitsbergen krimpen door warmte
Lees ook:Vreemde vissen uit Groenland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.