Nieuwe populatie van zeldzame Noord-Indochinese tijger ontdekt

Foto: J. Patrick Fischer, Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0

De Noord-Indochinese tijger (Panthera tigris amoyensis) is de zeldzaamste ondersoort van de machtige gestreepte kat. Dat wetenschappers recentelijk een nieuwe populatie hebben ontdekt in een Thais natuurreservaat, is dan ook enorm goed nieuws. Het is de eerste maal in meer dan vijftien jaar dat er nieuwe exemplaren van deze soort zijn ontdekt. De dieren zijn ontdekt met behulp van cameravallen in de jungle, meldt National Geographic. De groep zou minstens zes welpen tellen, wat betekent dat de populatie zich met succes voortplant. De camera’s zijn geplaatst door de organisatie Panthera, die zich wereldwijd inzet voor de bescherming van katachtigen. Tot nu toe was er slechts één andere populatie van de Indochinese tijgers bekend. Deze leeft in een beschermd gebied in het westen van Thailand. In totaal zijn er voor zover bekend nog maar 221 exemplaren van deze ondersoort over. Wellicht is de ontdekking dus toch niet gunstig en hadden de dieren beter hun leven buiten het blikveld van de mens kunnen blijven leiden. Nu weten stropers, die de Noord-Indochinese tijger de laatste jaren al behoorlijk hebben gedecimeerd, immers ook dat er nog een populatie bestaat. Anderzijds leidt de ontdekking er waarschijnlijk wel toe dat het leefgebied van de katachtigen beschermd blijft en niet wordt opgeofferd aan economische activiteiten zoals de houtkap. Het aantal Noord-Indochinese tijgers is de afgelopen jaren in hoog tempo teruggelopen door een toename van het aantal stropers in Thailand.

Lees ook:Meer tijgers in Thais natuurreservaat
Lees ook:Laatste wilde Indochinese tijger van China gedood en opgegeten
Lees ook:Tijgers ontdekt in Thais natuurreservaat
Lees ook:Drie tijgers gedood in Indiaas natuurreservaat
Lees ook:WNF vestigt aandacht op het lot van de wilde tijger

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.