Thaise douane vindt grote partij hoorns

De Thaise douane heeft 21 hoorns van met uitsterven bedreigde neushoorns in beslag genomen. Bij elkaar woog de vondst, de grootste in jaren, bijna vijftig kilo. De totale waarde wordt geschat op ruim 4,5 miljoen euro. In Azië is het geloof in de geneeskrachtige werking groot. Het middel zou helpen tegen tal van uiteenlopende aandoeningen, van koorts tot kanker. Een typisch gevalletje van klassieke kwakzalverij, want het is vergeefs zoeken naar wetenschappelijke feiten die dergelijke claims staven. De smokkelwaar zat in koffers die vanuit de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba per vliegtuig naar Bangkok waren verzonden. Twee Thaise vrouwen, die onafhankelijk van elkaar arriveerden uit Vietnam en Cambodja, kwamen de bagage ophalen. Bij een routinecontrole werd de kostbare inhoud ontdekt. De eigenaressen zijn gearresteerd. Er leven naar schatting nog maar 29.000 neushoorns in het wild, een schamel aantal als je dat afzet tegen de circa 500.000 exemplaren die aan het begin van de twintigste eeuw nog de graslanden en jungles van Afrika en zuidelijk Azië bevolkten. Het leeuwendeel (zo’n tachtig procent) van de dieren is thuis in Afrika. Helaas kent dit deels prachtige continent ook de sterkste bevolkingsgroei, waardoor ruimte voor neushoorns steeds schaarser wordt en het aanbod aan potentiële stropers groot blijft.

Lees ook:Al 428 neushoorns gestroopt in Zuid-Afrika
Lees ook:Weer recordaantal neushoorns gedood in Zuid-Afrika
Lees ook:Zuid-Afrikaanse neushoorns verhuizen naar veiliger Botswana
Lees ook:Neushoornstroper veroordeeld tot 77 jaar celstraf
Lees ook:Zuid-Afrika gaat neushoorns overplaatsen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.