Brazilië voert nieuw systeem in om illegale houtkap aan te pakken

Foto: Phil P. Harris, Wikimedia Commons/CC BY-SA 2.5

De Braziliaanse overheidsinstantie voor milieu- en natuurbescherming, Ibama, heeft dinsdag met de lancering van een centrale database een belangrijke stap gezet in de strijd tegen illegale kapactiviteiten in het Amazonewoud. Het zogenoemde Sinaflor-systeem maakt het mogelijk elke gevelde boom elektronisch te etiketteren en te volgen, van het moment van afzagen tot en met het vervoer en de verwerking. Toezichthouders kunnen de bestanden via de mobiele telefoon raadplegen terwijl ze op patrouille zijn. Met behulp van ingebouwde satellietkaarten kan vervolgens snel worden nagegaan of tropisch hardhout dat als legaal wordt verkocht daadwerkelijk afkomstig is van de opgegeven plek waar commerciële productie is toegestaan. Sinaflor is een behoorlijke verbetering van het huidige systeem. Dat is volgens milieuactivisten namelijk erg gevoelig voor menselijke fouten en is bovendien fraudegevoelig omdat de databanken geïsoleerd, moeilijk bereikbaar en slecht onderhouden zijn.

Lees ook:Darminhoud potvis levert 15.000 euro op
Lees ook:Tandwalvissen sporen prooi op met sonarstraal
Lees ook:Barbie bedreigt Aziatisch regenwoud
Lees ook:Nieuwe rattensoort ontdekt in Indonesië
Lees ook:Studenten TU Eindhoven presenteren bus die rijdt op mierenzuur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.