Mechelse herders ingezet om cheeta’s op te sporen

NthombidrinkingHet gaat niet goed met de cheeta (Acinonyx jubatus). De sierlijke en pijlsnelle katten zijn de afgelopen decennia sterk in aantal afgenomen en hebben inmiddels veel van hun historische leefgebieden verloren. In Azië is de soort bijna uitgestorven, maar ook de wilde Afrikaanse populatie bestaat nog maar uit zo’n zevenduizend dieren. Het tellen en monitoren van cheeta’s bovendien lastig omdat de dieren er vaak grote, uitgestrekte homeranges op nahouden. Maar in Zambia hebben wetenschappers een manier gevonden om de gracieuze katachtigen te volgen. Ze hebben namelijk twee Mechelse herders getraind om cheeta-uitwerpselen op te sporen. In het Liuwa Plain National Park is een team van onderzoekers drie weken lang op zoek gegaan naar cheeta’s. Met de traditionele methoden werd geen enkele cheeta gevonden. De honden spoorden daarentegen wel vijftig uitwerpselen op. Een genetische analyse wees uit dat de uiterpselen afkomstig waren van zeventien tot negentien verschillende individuen.

Lees ook:Voor het eerst in 10 jaar leeuwenwelpen in Liuwa Plain
Lees ook:Jachtluipaarden hebben ingebouwd versnellingsapparaat
Lees ook:Grote katachtigen verboden als huisdieren in Verenigde Arabische Emiraten
Lees ook:Cheeta snelt richting extinctie
Lees ook:India gaat jachtluipaarden importeren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.