Negentig procent van de roofvissen verdwenen uit veel Caribische koraalriffen

Slecht nieuws voor de Caribische koraalriffen: bijna negentig procent van de roofvissen is door overbevissing verdwenen uit de ooit zo rijke onderwateroasen. Een zeer kwalijke ontwikkeling, want iedereen met een beetje verstand van ecologische zaken kan je vertellen dat de aanwezigheid van toppredatoren een belangrijke vereiste is voor een goed functionerend ecosysteem. Vooral haaien worden een steeds zeldzamere verschijning rondom de riffen in Caribische wateren. De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door de biomassa van roofvissen (het totale gewicht van alle individuen) te schatten in 39 riffen. Bij het onderzoek werden intensief beviste koraalriffen vergeleken met riffen die nog vrijwel onaangetast zijn door mensen. In de koraalriffen waar vissers komen, bleken negentig procent minder roofvissen te leven. Hoewel de huidige roofvissenpopulaties op veel plekken deplorabel zijn, is het tij met goede maatregelen nog wel te keren. Als de Caribische riffen beter beschermd worden, kunnen de mariene ecosystemen bijna tien keer zoveel roofvissen herbergen als nu het geval is. Een onderzocht rif in Mexicaanse wateren heeft volgens de onderzoekers bijvoorbeeld de potentie om onderdak te bieden aan een extreem grote populatie roofvissen. Onderzoeker Abel Valdivia pleit dan ook voor de oprichting van zeereservaten en mariene nationale parken op dit soort plekken die (roof)vissen moeten beschermen. Ook vanuit economisch oogpunt zou dit een goede zaak zijn, want een levende haai kan gedurende zijn leven miljoenen aan toerisme-inkomsten in het laatje brengen.

Lees ook:Grote roofvissen hebben het moeilijk in de Caraïben
Lees ook:Koraalriffen mogelijk in 2050 nagenoeg verdwenen
Lees ook:Vissen en koraallarven ruiken slechte riffen
Lees ook:Gezondheidstoestand van caribisch koraal zorgwekkend
Lees ook:WNF-actie voor Nederlandse koraalriffen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.