Wetenschappers ontwikkelen software die gezichten van maki’s

Amerikaanse wetenschappers van de Michigan State University hebben speciale software ontwikkeld die de gezichten van individuele maki’s kan herkennen. De ontworpen software heet LemurFaceID en was in staat om met een betrouwbaarheidspercentage van 98,7 procent honderd verschillende maki’s te identificeren. De wetenschappers hebben de software gevoed met 462 foto’s van roodbuikmaki’s en nog 190 afbeeldingen van andere makisoorten. De onderzoekers hopen met de software een betere en minder ingrijpende manier te hebben gevonden om de makipopulaties op Madagaskar (de enige plek waar deze halfapen voorkomen) in de gaten te kunnen houden. Voorheen werden de maki’s (ook vaak lemuren genoemd) uit elkaar gehouden op basis van uiterlijke kenmerken als lichaamsomvang en verwondingen of littekens, maar die zijn aan veranderingen onderhevig en maken het lastig om de dieren langere tijd te volgen. Bovendien is het een zeer arbeidsintensieve klus om de dieren constant te volgen. Toch is langjarig onderzoek wel belangrijk om een beter beeld te krijgen van de geboorte- en sterftecijfers en zo uiteindelijk de groei of krimp van makipopulaties in kaart te brengen.

 

Lees ook:Fruitetende maki’s hebben beter geheugen
Lees ook:Computerprogramma kan vogelgeluiden herkennen
Lees ook:Ringstaartmaki geboren in Dierenpark Amersfoort
Lees ook:Wetenschappers volgen zingende bultruggen
Lees ook:Jaaggedrag krokodillen complexer dan gedacht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.