Zeldzame blindmuis de dupe van Hongaars hek

Foto: Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0

Het leefgebied van de bedreigde kleine blindmuis (Nannospalax leucodon) wordt bedreigd door het hek dat op bevel van Viktor Orban, de nationalistische president van Hongarije, wordt gebouwd. De constructie van onverdraagzaamheid moet vluchtelingen de toegang tot het Oost-Europese land versperren, maar vormt tegelijkertijd een barrière voor diverse diersoorten. Vooral het leefgebied van de kleine blindmuis, waarvan naar schatting vierhonderd exemplaren rondhuppelen in de grensstreek waar de muur verrijst, staat onder druk. Het beestje staat hoog op de lijst van bedreigde diersoorten van de Internationale Unie voor Natuurbescherming (IUCN) en komt alleen voor in Hongarije en de Servische provincie Vojvodina. Hongarije is in 2015 begonnen met de bouw van het hek aan de Servische grens. De regering noemt de gevolgen voor de fauna verwaarloosbaar. Een commissie die de regering moet adviseren heeft daarentegen een hard hoofd in de overlevingskansen van veel dieren die rondom het hek wonen. Er is inmiddels een plan ontwikkeld dat voorziet in het vangen van de blindmuizen zodat ze elders in een vergelijkbaar biotoop weer kunnen worden uitgezet.

Lees ook:Reclame Code Commissie kraakt predicaat duurzame paling
Lees ook:Everglades uitgeroepen tot bedreigd werelderfgoed
Lees ook:Tijgerdelen en andere bedreigde diersoorten gevonden in Britse vriezer
Lees ook:Klimaatverandering raakt vooral rijkste natuurgebieden erg hard
Lees ook:Actie tegen bouw omstreden dam in Amazonegebied

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.