Zeldzame bruinvis dreigt op korte termijn uit te sterven

‘s Werelds meest bedreigde zeezoogdier, de vaquita, dreigt binnen afzienbare termijn uit te sterven. Uit nieuwe tellingen blijkt dat de enige nog bestaande populatie in de Golf van Californië bij Mexico in een jaar is gehalveerd van circa zestig naar nog maar dertig dieren. Ook de laatste vaquita’s, of Californische bruinvissen, worden nog altijd slachtoffer van illegale drijfnetten, fijnmazige werktuigen des doods waarin de dieren verstrikt raken en verdrinken. De dramatische achteruitgang van het aantal vaquita’s is bekend gemaakt door CIRVA, het wetenschappelijk comité voor het herstel van de diersoort. De hoofdoorzaak voor de teloorgang van de vaquita is stroperij door criminele bendes die met drijfnetten vissen op de eveneens ernstig bedreigde totoaba. Deze vis vormt namelijk de favoriete prooi van de vaquita. De bruinvis belandt daardoor ook geregeld als bijvangst in de vissersnetten. De zwemblaas van de totoaba is een fortuin waard als delicatesse in China. De smokkelroute loopt vanuit Mexico, via de Verenigde Staten, naar China. De enige manier om de vaquita te redden is volgens het Wereld Natuur Fonds een onmiddellijk verbod op alle visactiviteiten in het leefgebied en het aanpakken van de stroperij. Daarvoor moet handhaving op met name illegale drijfnetten beter worden uitgevoerd door de Mexicaanse autoriteiten. Het WNF dringt er verder bij de Amerikaanse en Chinese overheden op aan de smokkel van totoaba beter te bestrijden. Daarnaast zou China de verkoop van totoabaproducten moeten verbieden.

Bron en foto: WNF Mexico

Lees ook:Zeldzaamste bruinvis ter wereld balanceert op rand van uitsterven
Lees ook:Mexico gaat getrainde tuimelaars inzetten om bedreigde vaquita te redden
Lees ook:WNF ijvert voor vaquitavriendelijke visnetten
Lees ook:Mexico wil Californische bruinvis behoeden voor uitsterving
Lees ook:Deelnemers natuurtop pleiten voor meer actie tegen stroperij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.