163 nieuwe soorten ontdekt in Zuidoost-Azië

Foto: WNF/Thomas Calame

Biologen hebben in 2015 in de Mekongregio (Zuidoost-Azië) maar liefst 163 nieuwe soorten ontdekt. Dat staat in de maandag uitgegeven publicatie Curious Art Kabinet van het Wereld Natuur Fonds (WNF). Onder de vondsten bevinden zich in het oog springende creaturen zoals een draakachtige hagedis (Acanthosaura phuketensis), een voor de wetenschap nog onbekende gekko (Gekko bonkowski, zie foto), een wilde bananensoort en een slang met een iriserende (olieachtige) glans (Parafimbrios lao) in uiterst fraaie regenboogkleuren. Honderden onderzoekers hebben bijgedragen aan de publicatie. De nieuwe soorten bestaan uit negen amfibieën, elf vissoorten, veertien reptielen, honderdzesentwintig planten en drie zoogdieren. Ze zijn gevonden in Cambodja, Laos, Myanmar, Thailand en Vietnam. De regio langs de 4500 kilometer lange Mekongrivier wordt beschouwd als een schatkamer van biodiversiteit. Een goed bewijs hiervoor zijn de circa 2400 nieuwe soorten die tussen 1997 en 2015 zijn aangetroffen in het gebied. Helaas is de Mekongregio ook een drukbevolkt gebied dat wordt bedreigd door de groei van steden en de aanleg van wegen.

 

Lees ook:Ruim 100 nieuwe soorten ontdekt in Mekongregio
Lees ook:Veel nieuwe soorten ontdekt in Mekongregio
Lees ook:Nieuwe soorten ontdekt in stroomgebied Mekong
Lees ook:Nieuwe gekkosoorten ontdekt in Myanmar
Lees ook:Zeldzame Filipijnse krokodillen geboren in Keulen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.