Slechts 352.000 olifanten in heel Afrika

Er lopen hoogstwaarschijnlijk beduidend minder olifanten rond in Afrika dan gedacht. Uit een door Elephants Without Borders georganiseerd en door Paul Allen (een van de medeoprichters van Microsoft) medegefinancierd onderzoek, waaraan honderden wetenschappers meewerkten, blijkt dat het Afrikaanse continent naar schatting nog zo’n 352.000 olifanten telt. Het aantal Afrikaanse olifanten is de afgelopen eeuwen sterk afgenomen. Voordat Europese landen het continent koloniseerden, leefden er bijvoorbeeld nog zo’n twintig miljoen dikhuiden in Afrika. In 1979 was dat aantal al teruggelopen tot 1,3 miljoen, een cijfer dat door stroperij in de jaren tachtig van de vorige eeuw in een rap tempo nog kleiner werd. Tussen 2007 en 2014 is de populatie zeker nog eens met 144.000 exemplaren gedaald. Vooral in Tanzania en Mozambique eist de stroperij nog veel dierenlevens en is het aantal olifanten de afgelopen jaren met tientallen procenten verminderd.

De telling, die grotendeels vanuit de lucht werd uitgevoerd, bestreek in totaal achttien landen. Namibië, het land van de woestijnolifanten, weigerde mee te werken, terwijl de telling in staten als Zuid-Soedan en de Centraal Afrikaanse Republiek werd opgeschort vanwege de oorlogen die daar woeden. Als de afname zich in het huidige tempo doorzet, zijn er over negen jaar nog slechts 175.000 olifanten over. Momenteel worden er jaarlijks meer olifanten gedood dan dat er jongen bijkomen, een kritiek omslagpunt als het aankomt op de populatiedynamiek binnen bedreigde zoogdierpopulaties. Zowel natuurliefhebbers als economen denken dat het verder uitbouwen van ecotoeristische activiteiten de redding kan zijn voor de Afrikaanse olifant. Het doden van een olifant levert een stroper namelijk slechts enkele honderden dollars op, terwijl een levende olifant tijdens zijn leven in totaal gemiddeld ruim een miljoen dollar in het laatje brengt.

Lees ook:EU steekt miljoenen in bescherrming van olifanten en zeldzame boomsoorten
Lees ook:Aantal gestroopte olifanten blijft zorgwekkend hoog
Lees ook:Geef de olifant een stem
Lees ook:Om het kwartier een olifant gedood in Afrika
Lees ook:Aantal Afrikaanse olifanten volgens IUCN met twintig procent gedaald in laatste tien jaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.