Zeldzame Sumatraanse neushoorn gezien op Borneo

Foto: Willem van Strien, Wikimedia Commons/CC BY 2.0

Voor het eerst in veertig jaar is in Kalimantan, het Maleisische deel van Borneo, een Sumatraanse neushoorn gezien. Het aantal wilde exemplaren van deze uiterst zeldzame en schuwe soort is naar schatting gedaald tot ongeveer honderd dieren. Het vier tot vijf jaar oude vrouwtje is gevangen en wordt verhuisd naar een ander deel van Borneo om zo de kansen op het ontmoeten van een mannetje (en dus succesvolle voortplanting) te vergroten. De plek wordt wel zorgvuldig geheimgehouden om stropers te weren. In de rest van Maleisië is de Sumatraanse neushoorn, de kleinste vertegenwoordiger van de neushoornfamilie, al uitgestorven. Natuurorganisaties als het WNF waarschuwen al langere tijd dat de Sumatraanse neushoorn zal uitsterven als er geen gecoördineerd actieplan in gang wordt gezet. De diersoort wordt namelijk niet alleen bedreigd door stroperij, maar heeft ook te lijden onder mijnbouw, houtkap en de aanleg van grote plantages.

Lees ook:Zeldzame neushoorn gevangen in Maleisisch Borneo
Lees ook:Zeldzame Sumatraanse neushoorn op camera vastgelegd
Lees ook:Neushoorn uit reageerbuis moet soort redden
Lees ook:Zeldzame Sumatraanse neushoorn geboren in Indonesisch wildreservaat
Lees ook:Westelijke zwarte neushoorn officieel uitgestorven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.