Afrikaanse gieren ernstig bedreigd

Foto: Witkopgier (Trigonoceps occipitalis)
Het aantal gieren in Afrika is in drie generaties met 70 tot 97 procent teruggelopen. De hoeveelheid gieren neemt zo snel af dat de meeste giersoorten op het Afrikaanse continent inmiddels ernstig worden bedreigd. Dat constateert een groep wetenschappers, onder wie de Nederlander Ralph Buij van het Wageningse onderzoeksinstituut Alterra. Het was al bekend dat vier Aziatische giersoorten in de loop der jaren dramatisch in aantal zijn afgenomen, vooral door blootstelling aan de ontstekingsremmer Diclofenac die wordt gebruikt bij het behandelen van vee. De Afrikaanse gieren kampen daarentegen met andere problemen. De dieren worden opzettelijk vergiftigd, verhandeld voor traditionele geneeskunde of gestroopt voor bushmeat. Daarnaast heeft de soort last van hoogspanningslijnen en windturbines, verandering van de leefomgeving en de afname van geschikte voedselbronnen (kadavers). Doodzonde, want hoewel gieren vaak ten onrechte worden afgeschilderd als vieze en vileine dieren zijn het in werkelijkheid ecologisch enorm belangrijke vogels die fungeren als de vuilnismannen van de natuur.

Lees ook:Wilde dieren vergiftigd in Kruger
Lees ook:Stropers vergiftigen massaal gieren om sporen uit te wissen
Lees ook:Indiase gieren in nood
Lees ook:Iberische keizerarend op de weg terug in Spanje
Lees ook:Vale gieren gezien in Alblasserwaard

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.