Dodelijke schimmel ook aangetroffen bij alpenwatersalamander

Op de website van het Belgische Natuurpunt melden onze zuiderburen dat in Vlaanderen nu ook alpenwatersalamanders (zie foto) zijn gevonden met de dodelijke schimmelziekte chytridiomycose. De schimmel werd vastgesteld bij twee salamanders. Als de schimmel erin slaagt zich verder te verspreiden, zou dit dramatische gevolgen kunnen hebben voor alle Europese salamandersoorten.

In het kader van een lopende passieve surveillance van chytridiomyciose werd in april 2015 de aanwezigheid van de schimmel voor het eerst in Vlaanderen vastgesteld. Een vrijwilliger van Hyla, de amfibieën- en reptielenwerkgroep van Natuurpunt, vond toen twee dode alpenwatersalamanders die nadien zijn onderzocht door An Martel en Frank Pasmans van de Universiteit van Gent. Zij konden de aanwezigheid van de schimmel via DNA-analyse vaststellen. Verder onderzoek op 43 andere salamanders uit dezelfde poel leverde geen nieuwe sporen van Bs op.

Batrachochytrium salamandrivorans (Bs) werd in 2013 voor het eerst op Belgische vastgesteld bij vuursalamanders in Wallonië. Eerder dook de schimmel ook al op in Nederland. Het grootste deel van de in Zuid-Limburg levende Nederlandse populatie bezweek destijds aan Bs. Zoals zo vaak is de mens weer mede schuldig aan de verspreiding van de salamanderschimmel, want de ziekteverwekker is meegekomen met Aziatische salamandersoorten die populair zijn in de terrariumwereld. De Aziatische soorten hebben zelf in de loop der tijd immuniteit tegen Bs opgebouwd, maar dat geldt niet voor de Europese en Amerikaanse salamandersoorten die historisch gezien nooit eerder contact hebben gehad met de ziekteverwekker.

Bron: Natuurpunt


Lees ook:Salamanderziekte breidt zich uit
Lees ook:Dodelijke salamanderschimmel breidt zich verder uit
Lees ook:Dodelijke schimmel bedreigt Europese salamanders
Lees ook:Europese salamanders bedreigd door Aziatische schimmelziekte
Lees ook:Geelbuikvuurpad ook vatbaar voor chytrideschimmel Bd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.