Historische knoflookpaddendag in Meinweggebied

In maart en april staat een deel van het herpetologisch getinte onderzoek in het Meinweggebied in het kader van de knoflookpad (Pelobates fuscus). Toen de soort in de Meinweg enkele jaren terug balanceerde op de rand van totale uitsterving, startte ecologisch adviesbureau Natuurbalans-Limes Divergens een uitgebreid kweekprogramma. De laatste paar jaar zijn in drie poelen larven uitgezet en worden deze wateren van maart tot en met begin mei met schermen afgezet en dagelijks gecontroleerd door vrijwilligers. Door zowel aan de binnen- als buitenkant van de schermen emmers in te graven, worden de dieren die naar en van de poel wegtrekken opgevangen en krijg je een aardig beeld van de soorten en aantallen amfibieën die zich in zo’n poel ophouden.

Hoewel het door de niet aflatende regen en straffe wind vandaag regelrecht hondenweer was, ben ik toch te zeer een liefhebber om zelfs onder zulke omstandigheden te verzaken. En soms belonen de goden blijkbaar de doorzetters, want samen met collega-controleur en doorgewinterd amfibieënkenner Victor van Schaik viel ik op dierengebied met de neus in de boter. We troffen in totaal maar liefst zeven knoflookpadden aan in de emmers, een ongekend en historisch hoog aantal voor een controleronde in de Meinweg. In totaal hadden we vorig jaar maar twaalf dieren in het hele seizoen, terwijl in 2013 slechts twee dieren in de emmers werden aangetroffen. het lijkt er dus op dat het langzaamaan weer de goede kant begint op te gaan met deze fascinerende en ietwat curieuze amfibiesoort. Opmerkelijk genoeg zijn wij als ‘zondagsteam’ met acht stuks (vorige week hadden we er ook al een) tot nu toe de enigen die al knoflookpadden in de emmers hebben aangetroffen. Naast de knoflookpadden vonden we dankzij de voor amfibieën uitstekende weersomstandigheden (deze diergroep houdt van zachte en vochtige nachten en ochtenden) ook nog grote aantallen gewone padden, bastaardkikkers, bruine kikkers, kleine watersalamanders, vinpootsalamanders, alpenwatersalamanders, heikikkers en enkele kamsalamanders. Toch een mooie beloning voor een ochtend ploeteren in de stromende regen en kleverige modder…

Lees ook:Knoflookpaddenseizoen ten einde
Lees ook:Eerste knoflookpadden 2018 in NP De Meinweg
Lees ook:Werken voor de knoflookpad
Lees ook:Vrijwilligers zetten ruim 235.000 trekkende amfibieën over in 2016
Lees ook:Knoflookpadden komen tevoorschijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.