Schuwe Afrikaanse goudkat gefilmd in Oeganda

Illustratie : John Gerrard Keulemans

Recentelijk zijn in Oeganda unieke beelden opgedoken van de Afrikaanse goudkat (Profelis aurata). De beelden zijn voor wetenschappers van grote waarde, want over het schuwe dier is nog maar heel weinig bekend. Het zouden zelfs de eerste bewegende beelden ooit zijn die wetenschappers hebben van het illustere zoogdier. Het filmpje is geschoten in het nationaal park Kibale Forest in Oeganda, een prachtig, primatenrijk gebied dat ik in 2012 ook heb mogen bezoeken. De goudkat valt in de video een groep franjeapen aan. De primaten hadden zich verzameld rond een boomstronk. Na een worsteling met de katachtige vluchten de aapjes, schijnbaar ongedeerd, de bomen in. De Afrikaanse goudkat is een middelgrote katachtige die leeft in de bossen van Centraal- en West-Afrika. Het dier weegt tussen de zes en zestien kilogram en is ongeveer even groot als de rode lynx. Slechts weinig westerse wetenschappers hebben het dier in het wild gezien en de meeste foto’s van de katachtige zijn gemaakt met behulp van cameravallen. De beelden zijn afkomstig van de camera van Samuel Angedakin, een wetenschapper die werkt voor het Max Planck Instituut.

Lees ook:Zeldzame Afrikaanse goudkat gefilmd
Lees ook:Gabon verbrandt vijf ton ivoor
Lees ook:Afrikaanse olifant bestaat wellicht niet
Lees ook:Groot deel olifanten in Tanzaniaans reservaat afgeslacht door stropers
Lees ook:Leeuwen met uitsterven bedreigd in West-Afrika

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.