2014 weer rampjaar voor Zuid-Afrikaanse neushoorns

Vorig jaar zijn in Zuid-Afrika in totaal 1215 neushoorns door stropers doodgeschoten. Dat is een toename van maar liefst 21 procent. “De cijfers blijven schrikbarend hoog”, zegt de minister van Milieuzaken. Tweederde van de geschoten neushoorns werden gedood in en rondom het Kruger Nationaal Park. Om te voorkomen dat stropers in het beroemde wildpark kunnen toeslaan, is vorig jaar begonnen met het verplaatsen van neushoorns uit de voor de zoogdieren gevaarlijkste gebieden. Er zijn nu al meer dan honderd dieren naar elders gebracht. Het stropen van neushoorns is bijzonder lucratief, want een kilo gemalen hoorn levert momenteel op de zwarte markt zo’n vijftigduizend euro op. Gemalen neushoornhoorn is een belangrijk ingrediënt voor traditionele geneesmiddelen in onder meer China en Vietnam. Volgens de Zuid-Afrikaanse minister gaan er jaarlijks miljarden om in de handel. In Afrika leven nog zo’n 25.000 neushoorns: 20.000 witte en 5000 zwarte neushoorns. Verreweg de meeste dieren leven in Zuid-Afrika.

Lees ook:Neushoornbloedbad in Zuid-Afrika houdt aan
Lees ook:Stropers doodgeschoten in Krugerpark
Lees ook:Weer recordaantal neushoorns gedood in Zuid-Afrika
Lees ook:668 Zuid-Afrikaanse neushoorns gestroopt in 2012
Lees ook:Ook Zuid-Afrikaanse neushoorns steeds vaker gestroopt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.