Bedreigde blauwvintonijn levert ruim 30.000 euro op

Een blauwvintonijn heeft in Japan 4,5 miljoen yen (ruim 30.000 euro) opgeleverd. Het bedrag werd geboden tijdens de feestelijke eerste veiling op de vismarkt van de Japanse hoofdstad Tokio. Kiyoshi Kimura, de schatrijke eigenaar van een Japanse sushiketen, kocht de vis van 180 kilogram maandagochtend. Het is al de vierde keer op een rij dat Kimura het hoogste bod liet noteren tijdens de eerste veiling van het nieuwe jaar. Met het bod van 30.000 euro ligt de prijs voor de grootste blauwvintonijn lager dan voorgaande jaren. In 2013 bood Kimura 51.000 euro en in 2012 zelfs 1,3 miljoen euro. Met het miljoenenbod wilde Kimura destijds ‘Japan aanmoedigen’. Er worden dagelijks honderden tonijnen verkocht op de vismarkt in Tokio. De (voor mij trouwens redelijk onbegrijpelijke) populariteit van tonijn voor onder andere sushi en sashimi heeft er inmiddels voor gezorgd dat vooral de blauwvintonijn ernstig in zijn voortbestaan wordt bedreigd. In dat licht is het dan ook behoorlijk pervers dat vissers en vishandelaren middels vette worsten in de vorm van hoge geldbedragen nog steeds worden aangemoedigd om grote (en dus geslachtsrijpe) exemplaren van deze steeds zeldzamer wordende vissoort te vangen.

Lees ook:Blauwvintonijn voor 268.000 euro geveild in Tokio
Lees ook:Eerste blauwvintonijn van 2017 brengt ruim zes ton op
Lees ook:Blauwvintonijn brengt 1,3 miljoen euro op
Lees ook:Prijs ‘eerste tonijn’ lager dan vorig jaar
Lees ook:Britse kajaksters stuiten op grote blauwvintonijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.