Stropers vergiftigen massaal gieren om sporen uit te wissen

De meest in het oog springende slachtoffers van de huidige stroperijcrisis in Afrika zijn natuurlijk de iconische grote zoogdieren zoals olifanten en neushoorns. Maar ook veel andere, minder geliefde wezens lijden ernstig onder de slachtingen. Uit een recent rapport van de IUCN en elf andere natuurorganisaties blijkt bijvoorbeeld ook dat stropers de laatste jaren dermate veel gieren hebben gedood dat vier soorten inmiddels in hun voortbestaan worden bedreigd. Om de sporen van hun misdaden uit te wissen (karkassen van gestroopte dieren trekken immers cirkelende gieren aan die al vanaf honderden meters afstand te zien zijn), vergiftigen de stropers karkassen (en indirect dus ook de gieren) met cyanide. De teller staat op circa 1500 vergiftigde gieren in zuidelijk Afrika gedurende de laatste twee jaar. Het ernstigste geval deed zich voor in de Namibische wildernis, waar maar liefst zeshonderd gieren binnen korte tijd het loodje legden nadat ze hadden gesnoept van een vergiftigd karkas. Omdat een vrouwtjesgier meestal maar een kuiken per jaar krijgt en de vogels zich dus erg langzaam voortplanten, is elke dode gier een groot verlies voor de totale populatie. Ook voor mensen is de teloorgang van Afrikaanse gieren slecht nieuws, want als vuilnismannen van de natuur zorgen de vogels er onder meer voor dat dode dieren effectief worden opgeruimd en gevaarlijke ziektes veel minder kans krijgen om zich te verspreiden.

Lees ook:Miltvuur velt dertig nijlpaarden in Krugerpark
Lees ook:Stropers doodgeschoten in Krugerpark
Lees ook:Afrikaanse gieren ernstig bedreigd
Lees ook:Dood doet vaak leven
Lees ook:Vale gieren gezien in Noord-Nederland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.