Regenwouden Congobekken steeds minder groen

De weelderige wouden van het Afrikaanse Congobekken stonden bij veel ontdekkingsreizigers bekend als de groene hel, maar recent onderzoek wijst uit dat deze schatkamer van biodiversiteit een stuk minder groen is dan in het verleden. Die bevindingen zijn grotendeels in lijn met eerdere onderzoeken die wijzen op een significante afname van regenval en water in de bovenste grondlagen van de Afrikaanse oerwouden. De wetenschappers analyseerden het regenwoud in het Congobekken op satellietbeelden die werden gemaakt tussen 2000 en 2012. Ze focusten zich voornamelijk op de kleuren van bosgebieden in april, mei en juni. In deze maanden is het regenseizoen in het Congobekken en staan de meeste bomen en planten in bloei. Uit de analyse van de satellietbeelden blijkt echter dat het regenwoud jaar na jaar iets minder groen wordt in deze natte periode.

Lees ook:Oudste kokmeeuw ter wereld leeft in Zoetermeer
Lees ook:Economische waarde van natuur en groen groter dan vaak gedacht
Lees ook:Amazonewoud kan steeds minder koolstofdioxide opnemen
Lees ook:Bamboe bepaalt gebiedskeuze reuzenpanda’s
Lees ook:Afrikaanse olifant Ouwehands Dierenpark zwanger na kunstmatige inseminatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.