Dam funest voor zeldzame rivierdolfijn

Foto: Stefan Brending, Wikimedia Commons

Door de geplande bouw van een waterkrachtcentrale in de Mekongrivier in Zuid-Laos, zal de zeldzame irrawaddydolfijn plaatselijk vermoedelijk nog sneller uitsterven dan nu al het geval is. Die vrees spreekt het Wereld Natuur Fonds uit. Er leven nog maar 85 zogeheten irrawaddydolfijnen in Laos, dieren die allemaal in de Mekong leven. De Don Sahong-dam zou volgens het WNF op nog geen kilometer afstand van het belangrijkste leefgebied van de zeezoogdieren moeten verrijzen. Voor de bouw, die volgens die dit jaar al zou moeten beginnen, moeten miljoenen tonnen rotssteen met explosieven worden weggehaald. Die werkwijze veroorzaakt geluidsgolven die kunnen leiden tot desoriëntatie en mogelijk de dood van de met een zeer goed en gevoelig gehoor uitgeruste rivierdolfijnen. Ook leidt de constructie van de dam tot meer bootverkeer en een kleiner leefgebied voor de dolfijnen. Op termijn zal de vispopulatie verstoord raken, wat nadelige gevolgen zal hebben voor zowel dolfijnen als mensen.

Lees ook:Zeezoogdieren behoed voor schadelijke sonartests
Lees ook:Rusland wil dolfijnen gebruiken voor militaire doeleinden
Lees ook:Actie tegen bouw omstreden dam in Amazonegebied
Lees ook:Walvissen mogelijk bedreigd door oefeningen Amerikaanse marine
Lees ook:Tweede Kamer voor verbod op houden van dolfijnen in Zwitserland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.