Prijs ‘eerste tonijn’ lager dan vorig jaar

Illustratie: U.S. National Oceanic and Atmospheric Administration

Vorig jaar leverde de eerste blauwvintonijn in Japan nog het perverse bedrag (gezien het feit dat de soort op het randje van de ecologische afgrond balanceert) van 1,3 miljoen euro op. Dit jaar heeft de eerste geveilde blauwvintonijn beduidend minder opgebracht, namelijk ruim 51.000 euro. Elk jaar wordt in Tokio feestelijk een blauwvintonijn geveild. Het is vooral een publiciteitsstunt om het begin van het nieuwe zakenjaar te markeren. Japanners zijn gek op de vis. Ze verorberen tachtig procent van alle blauwvintonijnen die wereldwijd worden gevangen. De geveilde blauwvintonijn van dit jaar was met een gewicht van 230 kilo ook 48 kilo lichter dan het miljoenenexemplaar van vorig jaar. De afgelopen vijftien jaar heeft de stand van de blauwvintonijn zwaar te lijden onder overbevissing. Hoewel het de laatste jaren iets beter gaat met de soort, zijn de vooruitzichten volgens experts nog altijd somber. Volgens ecologen en milieuactivisten slaagt de internationale politiek er maar niet in om verantwoorde maatregelen te nemen die de soort op de lange termijn beschermen.

Lees ook:Eerste blauwvintonijn van 2017 brengt ruim zes ton op
Lees ook:Blauwvintonijn brengt 1,3 miljoen euro op
Lees ook:Kadaver van meterslange tonijn aangespoeld in Ritthem
Lees ook:Blauwvintonijn voor 268.000 euro geveild in Tokio
Lees ook:Britse kajaksters stuiten op grote blauwvintonijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.