Witte haai ernstiger bedreigd dan gedacht

Het gaat hoogstwaarschijnlijk nog slechter met de grootste roofvis op aarde dan lange tijd werd gedacht. Zuid-Afrikaanse wetenschappers komen tot de conclusie dat er wereldwijd namelijk maar half zoveel witte haaien rondzwemmen als voorheen werd gedacht. De zeebiologen telden onder meer het aantal unieke individuen in de wateren rond de Zuid-Afrikaanse West-Kaap, een van de belangrijkste hotspots voor witte haaien op aarde. “We hebben 532 witte haaien ontdekt, slechts de helft van het aantal dat we dachten aan te treffen”, aldus bioloog Oliver Jewell. Witte haaien worden nog steeds bewust illegaal gevangen of komen vaak onbedoeld terecht in de visnetten die sowieso al een massaslachting aanrichten in de hedendaagse wereldzeeën. Als de bevindingen van de Zuid-Afrikanen kloppen, is de witte haai met een mondiale populatie van slechts een paar duizend individuen een van de meest bedreigde diersoorten op aarde. “Het is dan ook tijd voor Zuid-Afrika om het initiatief te nemen voor een betere bescherming van de haai”, stelt Jewell.

Lees ook:Witte haaien mogelijk nog bedreigder dan gedacht
Lees ook:Witte haai bedreigd in Zuid-Afrika
Lees ook:‘Witte haai onthoofde krokodil’
Lees ook:Witte haai mogelijk strenger beschermd in Californische wateren
Lees ook:Witte haai met uitsterven bedreigd in Californië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.