Gigantische vogelspin ontdekt in Sri Lanka

Foto: Ranil Nanayakkara

De arachnofoben onder ons kunnen Sri Lanka wellicht maar beter uit hun lijst met interessante reisbestemmingen schrappen. In het noorden van het land zijn wetenschappers namelijk gestuit op een nieuwe vogelspinnensoort die van poot tot poot maar liefst twintig centimeter lang is. De Poecilotheria rajaei werd in 2009 (een dood mannetje) voor het eerst gespot. Toen bleek al dat het dier afweek van andere, bekende soorten uit het geslacht Poecilotheria, maar er waren meer exemplaren nodig om met zekerheid te bepalen of het nu echt gaat om een nieuwe soort. Uiteindelijk vond een onderzoeksteam onder leiding van bioloog Ranil Nanayakkara in de bossen van Sri Lanka ook vrouwtjes en jongeren van de uiteindelijk toch nieuwe soort. Pas toen kon er een gedetailleerde beschrijving van de nieuwe spinnen gemaakt worden. “Ze zijn vrij zeldzaam”, vertelt Nanayakkara in het British Tarantula Society’s Journal. ‘De grote spinnen hebben de voorkeur voor oude bomen, maar door de ontbossing in het land is het aantal spinnen flink afgenomen. Door het gebrek aan een geschikte leefomgeving zitten ze nu ook in oude gebouwen.” Een eng beest? Misschien, maar de kleur en rugtekening van de Poecilotheria rajaei vind ik persoonlijk wel erg mooi…

Lees ook:Sri Lanka toevluchtsoord voor blauwe vinvissen
Lees ook:Giftige spinnen ontdekt in marinecontainer Den Helder
Lees ook:Spinnen kunnen surfen op water
Lees ook:Lichaam van dode flamingo blijft op één poot staan
Lees ook:Spinnen eten vaker vegetarisch dan gedacht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.