Uitgestorven kikker weer tot leven gewekt

De Australische kikkersoort Rheobatrachus sillus stierf in 1983 officieel uit en lijkt niet meer dan een herinnering aan langvervlogen tijden. Toch denken Australische wetenschappers dat ze de soort in de nabije toekomst weer tot leven kunnen wekken. De onderzoekers gebruikten in de diepvries opgeslagen DNA-materiaal van de uitgestorven kikkersoort en stopten de genetische bouwstenen in de eicellen van een nauw aan Rheobatrachus sillus verwante kikkersoort, Mixophyes fasciolatus. Hoewel de uitgestorven kikker dus nog niet letterlijk uit de dood is opgestaan, wisten de onderzoekers embryo’s van het dier drie dagen succesvol te laten groeien. De wetenschappers twijfelen er niet aan dat de uitgestorven kikkersoort ooit weer op aarde zal rondhuppelen en hopen met dezelfde techniek ook andere verdwenen diersoorten zoals de Tasmaanse tijger, de Cubaanse ara, de dodo en de wolharige mammoet weer terug te laten keren in het rijk der levenden.

Bron: Nu.nl

Lees ook:Embryo van grote plantenetende dinosauriër gevonden in ei
Lees ook:‘Uitgestorven’ kikker duikt weer op
Lees ook:Skelet van prehistorische reuzenotter gevonden
Lees ook:Oudste dinosaurusembryo’s ooit ontdekt
Lees ook:Stamceltechniek moet noordelijke witte neushoorn redden

2 reacties op “Uitgestorven kikker weer tot leven gewekt

 1. marion

  Waarom worden mensen door de titels van de artikelen die geplaatst worden toch altijd op het verkeerde been gezet. Het irriteert me mateloos en met mij nog veel meer mensen. Wordt dit journalisten tijdens de studie al aangeleerd? De titel van bovenstaande artikel klopt niet, want na het gelezen te hebben is die kikker toch nog NIET uit de “dood” opgestaan.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Frank Heinen

  Hallo Marion,

  Niet helemaal inderdaad, maar er zijn wel embryo’s gekweekt die enkele dagen hebben geleefd. En embryo’s zijn leven, dus feitelijk is de soort wel eventjes uit de dood opgestaan. Titels moeten bovendien ook een beetje pakkend zijn en prikkelen tot lezen, dus een kop als ‘Embryo’s van uigestorven kikkers gekweekt’ zal een stuk minder aanspreken.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.