Guyana scherpt bescherming jaguar verder aan

Foto: United States Fish and Wildlife Service

Het Zuid-Amerikaanse Guyana is een land dat nog prominent op mijn verlanglijstje van mondiale natuurbestemmingen staat. In tegenstelling tot in veel andere delen van Zuid-Amerika zijn de weelderige regenwouden en de bijbehorende biodiversiteit er nog grotendeels onaangetast. Guyana is ook een land van reuzen. Je vindt er onder meer de grootste slang ter wereld (de groene anaconda), de grootste otters (reuzenotter), de grootste spin ter wereld (goliathvogelspin), ‘s werelds grootste knaagdier (capibara) en de grootste kat van Noord- en Zuid-Amerika (jaguar). Het ministerie van Milieu van Guyana gaat in de nabije toekomst samenwerken met de organisatie Panthera om de bescherming van de jaguar op het Zuid-Amerikaanse continent nog verder te intensiveren. Het uiteindelijke doel is de creatie van een jaguarcorridor, die populaties van noordelijk Argentinië tot en met Mexico met elkaar moet verbinden. Net zoals met veel grote roofdieren gaat het in grote delen van zijn leefgebied niet goed met de jaguar. Ontbossing ten behoeve van de landbouw en veehouderij en mijnbouw zijn bijvoorbeeld serieuze bedreigingen voor de illustere roofkat. Omdat jaguars schuwe en solitaire dieren zijn die zich niet zo gemakkelijk tonen, is het erg lastig om een precieze populatieschatting te maken. Maar het aantal waarnemingen slinkt op veel plekken wel zienderogen, een sterke indicator voor een neerwaartste populatietrend.

Lees ook:Zeldzame zwarte jaguar gefilmd
Lees ook:Prehistorische reuzenslang tot leven gewekt
Lees ook:Jaguar heeft het moeilijk in Argentinië
Lees ook:Zeldzame kat vastgelegd op de gevoelige plaat
Lees ook:838.000 acres beschermd grondgebied voor jaguars in de VS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.