Bijna zeshonderd neushoorns gedood in Zuid-Afrika

Het staat nu al vast dat de neushoornstroperij in Zuid-Afrika dit jaar een spoor van hartverscheurend dierlijk leed en ongebreidelde moordzucht zonder precedent zal achterlaten. Met 588 gedode en nog enkele zwaargewonde dieren komt de teller over 2012 akelig dicht in de buurt van de angstwekkende grens van zeshonderd. De omvang van de neushoornstroperij is onder meer enorm toegenomen door de gestegen prijs van hoorns op de zwarte markt in Azië. Een hoorn levert daar momenteel al gauw tienduizenden euro’s op. Aziaten kopen vermalen hoorn omdat ze denken dat het object geneeskrachtige en potentieverhogende stoffen herbergt. Grote onzin natuurlijk, want de hoorn van een neushoorn bestaat gewoon uit keratine, hetzelfde goedje waarvan menselijke nagels zijn gemaakt. Nagelbijten is dus net zo effectief als het consumeren van de tot poeder vermalen hoorn van een van ‘s werelds indrukwekkendste zoogdieren. Ongeveer zeventig procent van alle neushoorns ter wereld leeft binnen de Zuid-Afrikaanse landsgrenzen. Zowel de witte als de ernstig bedreigde zwarte neushoorn komt in het land voor en staan op de hitlijst van stropersbenden, al wordt de eerste soort door zijn algemenere verspreiding veel vaker het slachtoffer van deze inmiddels zeer lucratieve vorm van georganiseerde misdaad. Volgens de Zuid-Afrikaanse regering hebben neushoorns de afgelopen tien jaar nog nooit zo zwaar onder vuur gelegen als op het moment.

Lees ook:Zwarte neushoorn na tientallen jaren weer terug in Tsjaad
Lees ook:Hoorns van neushoorn vaak al vermalen voor smokkel
Lees ook:Weer recordaantal neushoorns gedood in Zuid-Afrika
Lees ook:Kenia gaat neushoorns chippen
Lees ook:Neushoornstroperij laait op in Zuid-Afrika

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.