Zuid-Afrikaanse olifanten krijgen prikpil

In westelijk Afrika worden Afrikaanse olifanten nog immer aan de lopende band gestroopt en gelden de dikhuiden nog steeds als met uitsterven bedreigde dieren. In zuidelijk Afrika kampen veel natuurreservaten daarentegen met een olifantenoverschot. De Zuid-Afrikaanse provincie KwaZulu-Natal gaat de dreigende overbevolking van olifanten in de eigen reservaten voortaan aanpakken met een prikpil. Vrouwtjesolifanten krijgen elk jaar een injectie, waardoor ze ongevoelig worden voor sperma. Het probleem in zuidelijk Afrika is dat de olifanten op veel plaatsen in (te) kleine reservaten leven en geen mogelijkheid hebben om hun woongebieden te verlaten. Van origine zijn olifanten echter langeafstandsreizigers die honderden kilometers kunnen overbruggen op hun zoektocht naar vaak eeuwenoude voedselgronden. Gebieden die ze dankzij een overdaad aan menselijke barrières (grenzen, dorpen en steden, hekken) meestal niet meer kunnen bereiken. En aangezien olifanten zo’n twee- tot driehonderd kilogram groenvoer per dag naar binnen werken, wekt het weinig verbazing dat ze een klein gebied in korte tijd kaal kunnen vreten. De provincie KwaZulu-Natal heeft al succesvol geëxperimenteerd met de prikpil. Volgens de autoriteiten werkt het toepassen van de prikpil beter dan het afschieten of verhuizen van dieren. Een uitspraak die ik alleen maar volmondig kan beamen.

Lees ook:Olifanten geramd door trein
Lees ook:Aantal gestroopte olifanten blijft zorgwekkend hoog
Lees ook:Olifantencorridor moet Botswaanse populatie behoeden voor afschot
Lees ook:Plant lokt vliegen met nepvrouwtjes
Lees ook:Aantal gestroopte Afrikaanse olifanten explosief gestegen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.