Poema rukt op in midwesten Verenigde Staten

Rekolonisatie
Net zoals veel grote roofdieren werd ook de poema gedecimeerd en verstoten naar een bescheiden aantal randzones toen de Europese kolonisten het woeste Amerika ‘temden’. Maar het heeft er alle schijn van dat de prachtkat momenteel weer verloren terrein aan het goedmaken is. In het uiterste westen (Californië, Washington en Oregon) van de Verenigde staten is de soort al langer een gangbare verschijning, maar de ‘bergleeuwen’ rukken volgens een nieuwe studie momenteel ook op naar het oosten. Ze zijn inmiddels ook al gesignaleerd in de staten Nebraska, Texas, North Dakota, South Dakota, Arkansas, Missouri en Louisiana. Een mannetje uit de Black Hills in North Dakota ging zelfs flink aan de wandel en reisde 2900 kilometer oostwaarts door de staten Minnesota, Wisconsin en New York om uiteindelijk in de dichtbevolkte rijkeluisstaat Connecticut aangereden te worden door een voertuig. In totaal is de Amerikaanse poemapopulatie gestegen naar een kleine dertigduizend individuen. Ter vergelijking: in de jaren negentig van de vorige eeuw leefden er nog maar enkele honderden exemplaren binnen de Amerikaanse landsgrenzen.

Wennen
De staat met de meeste poema’s is Nebraska, waar minstens 67 exemplaren leven. Volgens wetenschappers die zich met de biologie en ecologie van de poema bezighouden, zal de opkomst van de enigmatische roofkat zeker zijn weerslag hebben op het gemoed van mensen in het midwesten van de Verenigde Staten, lui die (nog) niet gewend zijn om zij aan zij met grote toppredatoren te leven. “Hoewel aanvallen op vee en mensen uiterst zeldzaam zijn, is het toch absoluut nodig om door middel van voorlichtingscampagnes en gerichte beschermingsmaatregelen ervoor te zorgen dat mens en poema in de toekomst veilig kunnen samenleven. Het zal namelijk niet zo gek lang meer duren voordat de poema ook een vaste bewoner van het midden en zuiden van de Verenigde Staten wordt”, stelt Clay Nielsen, de directeur van het wetenschappelijke smaldeel van het Cougar Network. In Californië, een staat die zowel veel mensen als poema’s herbergt, duiken de roofdieren zo nu en dan ook op in de bebouwde kom. Vorige maand werd er bijvoorbeeld nog een poema neergeschoten toen de kat zich vertoonde in een populair winkelgebied in Santa Monica.

Bron: Care2.com

Lees ook:Kind belaagd door poema
Lees ook:Poema in kruipruimte van Amerikaans huis
Lees ook:Canadese man redt hond van poema
Lees ook:Poema’s zijn socialer dan gedacht
Lees ook:Moeder redt zoon uit de klauwen van poema

3 reacties op “Poema rukt op in midwesten Verenigde Staten

  1. Bruno

    De poema valt eigenlijk tussen de grote katten of brulkatten en tussen de gewone katten. Kijk maar op Brunopedia onder katten!

      /   Beantwoorden  / 
  2. Jules Vismale

    Ik zou niets liever willen dat de poema de nationale parken opnieuw intrekt om daar (net als de wolf) weer op herten, elanden, bizons, wilde zwijnen, bergschapen, sneeuwgemzen en ander wild te jagen! Door toedoen van menselijke ‘jagers’ verdwenen veel grote roofdieren bijna uit de VS en zij doden alleen uit instinct en overlevingsdrang. Het is voor de poema beter als hij nóóit aan mensen gaat wennen want daar komen tenslotte altijd problemen door! Poema’s zijn net als beren en andere wilde dieren voor mensen veel te gevaarlijk als ze hun natuurlijke angst voor hen verliezen.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.