Rendier steeds zeldzamer in Noord-Amerika

Nu Kerstmis weer voor de deur staat, krijgt ook het rendier weer een prominente rol toebedeeld in allerlei reclamespots en kerstversieringen. Maar met de kariboe, het Noord-Amerikaanse rendier, gaat het in het wild niet zo geweldig. De imposante kuddes, die over afstanden van wel drieduizend kilometer kunnen migreren, worden op veel plaatsen steeds schaarser. Neem Canada: in British Columbia zijn populaties met zo’n veertig procent geslonken, terwijl de situatie in Ontario (een achteruitgang van vijftig procent) en Alberta (zestig procent) nog zorgwekkender is. De toenemende aanwezigheid van mensen in de leefgebieden van de rendieren en de commerciële bosbouw zijn de belangrijkste bedreigingen voor de dieren. In Europa kun je rendieren vinden in de bergen en bossen van Noorwegen, Finland en Rusland. In Noorwegen hebben de rendieren veel last van verstoring door wintersporters, terwijl in respectievelijk Finland en oostelijk Rusland habitatdestructie en stroperij serieuze bedreigingen vormen. “Hoewel adviezen van diverse onderzoekers aangeven dat verscherpte beschermingsmaatregelen voor wilde rendieren langzamerhand noodzakelijk zijn, wordt er tot op heden door overheden weinig gedaan met deze informatie”, zegt Susana Gonzalez, een biologe die zich namens de IUCN bezighoudt met het wel en wee van wilde herten.

Bron: IUCN

Lees ook:Rendieren kunnen UV-licht waarnemen
Lees ook:323 rendieren gedood door bliksem in Noorwegen
Lees ook:2200 Noorse rendieren krijgen doodvonnis wegens hersenziekte
Lees ook:Reflectoren moeten Noorse rendieren beter zichtbaar maken
Lees ook:Steenarenden jagen ook op jonge rendieren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.