Kale pinguïns getroffen door mysterieuze aandoening

Onbekende ziekte
Steeds meer jonge pinguïns van verschillende soorten verliezen tijdelijk hun veren door een onbekende nieuwe ziekte. Dat melden Amerikaanse wetenschappers. De aandoening die ervoor zorgt dat pinguïnkuikens kaal worden, is waarschijnlijk pas in de afgelopen jaren ontstaan. Mogelijk verspreidt de ziekte zich van soort naar soort. Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Washington in het tijdschrift Waterbirds naar aanleiding van een nieuwe studie. De mysterieuze ziekte wordt waarschijnlijk veroorzaakt door bacteriën of verkeerd voedsel. Maar ook een genetische aandoening behoort tot de mogelijkheden. “De recente verschijning van deze stoornis, waarbij verlies van veren optreedt in wilde populaties, suggereert in ieder geval dat het hier om een nieuwe aandoening gaat”, verklaart hoofdonderzoekster Dee Boersma op de wetenschappelijke nieuwssite ScienceDaily.

Zon
Kalende pinguïnkuikens werden voor het eerst waargenomen in 2006 in een Zuid-Afrikaans opvangcentrum voor de dieren. Maar liefst vijftig procent van alle pasgeboren kuikens in de instelling verloor zijn veren. Dit percentage nam in 2007 zelfs toe tot 97 procent. In Zuid Amerika zijn inmiddels ook veel kalende pinguïnkuikens in het wild gesignaleerd. Als gevolg van het verlies van hun veren, groeien de dieren langzamer. Die groeiproblemen zijn volgens de onderzoekers simpel te verklaren: de kale dieren zitten minder lang in de zon dan hun soortgenoten die wel veren hebben. Uiteindelijk groeien de veren van de jonge pinguïns wel weer aan. Maar in sommige gevallen leidt de kaalheid tot de dood, zo melden de wetenschappers in hun onderzoek.

Meerdere bedreigingen
Volgens hoofdonderzoekster Dee Boersma is het van het grootste belang dat de oorzaak van de ziekte snel wordt achterhaald. “We moeten achterhalen hoe we de verdere verspreiding van deze aandoening kunnen voorkomen, aangezien pinguïns al veel problemen hebben met klimaatverandering en olievervuiling”, aldus Boersma. “Een extra bedreiging kunnen deze dieren echt niet gebruiken.”

Lees ook:Nieuwe tekenziekte ontdekt in Engeland
Lees ook:Midden in een pinguïnkolonie
Lees ook:Grootste viervleugelige dinosauriër ontdekt
Lees ook:Fossiel van prehistorische reuzenpinguïn gevonden
Lees ook:Duizenden jonge adélliepinguïns dood in Zuidpoolgebied

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.