Kernramp Japan heeft grote impact op mariene ecosystemen

Zwaar vervuild
Het lozen van radioactief besmet water in zee bij de Japanse kerncentrale Fukushima I baart milieuactivisten en -organisaties grote zorgen. Stralingsdeskundige Ike Teuling van Greenpeace zegt dat de situatie ernstiger is dan wordt voorgespiegeld. Water dat gebruikt is voor het koelen van de kernreactor, wordt geloosd in zee. Het gaat om licht radioactief besmet water dat plaats moet maken voor de opslag van zwaar radioactief besmet water. “Maar zelfs dat zogenaamd licht besmette water is zwaar vervuild. Het bevat honderd keer meer radioactiviteit dan de wettelijk toegestane hoeveelheid”, aldus Teuling. Ook het Wereld Natuur Fonds (WNF) is erg ongerust. “Dit is een enorme ramp, van een nog ongekende omvang. De gevolgen voor het ecosysteem in de buurt van de reactor zijn nog niet te overzien, maar het is duidelijk dat die enorm groot zullen zijn. We maken ons grote zorgen”, stelt een woordvoerster.

Voedselketen
Stralingsdeskundige Teuling waarschuwt voor de gezondheid van vissen. “Van mensen is bekend dat de kans groot is dat ze kanker krijgen als ze blootgesteld worden aan te veel radioactieve straling. Dat is ook zo voor vissen, al hebben die dieren wel wat meer weerstand dan ons. Maar desondanks kunnen ook vissen kankergezwellen ontwikkelen.” Ook voor predatoren, die aan de top van de voedselketen staan, levert de straling veel gevaar op. Vissen worden opgegeten door grotere vissen, die op hun beurt weer opgegeten worden door nog grotere vissen of zeezoogdieren. De hoeveelheid radioactiviteit wordt dus steeds hoger naarmate je de voedselpiramide beklimt. Ook voor mensen bestaat er gevaar, waarschuwt Teuling. “Aan de Japanse oostkust wordt veel gevist. Het Japanse dieet bestaat voor een groot deel uit vis en schaaldieren. Het zou goed kunnen dat de vis uit Japanse wateren voor lange tijd niet eetbaar is.”

Bron: NOS

Lees ook:Hoge concentraties radioactieve straling bij Japanse vissen en vlinders
Lees ook:Roofdieren gedijen in Tsjernobyl
Lees ook:Dinoskelet museum van Oxford niet bestand tegen de hitte
Lees ook:Vissenlarven raken verslaafd aan plasticdeeltjes
Lees ook:Veel Duitse wilde zwijnen nog steeds radioactief

Eén reactie op “Kernramp Japan heeft grote impact op mariene ecosystemen

  1. erlise

    Terwijl de verwoestende aardbeving en tsunami in Japan wereldwijd medeleven opwekken, kan het meisje in onderstaand filmpje http://bit.ly/fTci7g haar geluk niet op. “God heeft de atheïsten in Japan gestraft, en ik ben dolgelukkig”, klinkt het. “Bedankt God, om Japan te straffen met een aardbeving” en wij maar hopen dat alles snel voorbij is want zoals het er nu uitziet krijgen er veel meer landen mee te maken, veel vis zal door het afval water niet meer te eten zijn en de angst zal zelfs het gezonde vis treffen.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.