Ontdekken van alle diersoorten zou 184 miljard euro kosten

Prijskaartje
Ondanks de huidige stand van de wetenschap, zijn er nog talloze dieren en planten die nog steeds door de mens ontdekt en beschreven moeten worden. De Braziliaanse wetenschappers Fernando Carbayo en Antonio Marques hebben in kaart gebracht welk prijskaartje zou hangen er aan het ontdekken van alle nog onbekende diersoorten op aarde. Hun raming? 184 miljard euro. De wetenschappers zijn bij hun berekening uitgegaan van het geld dat in Brazilië gemiddeld nodig is om een diersoort te beschrijven, aangezien het salaris van wetenschappers in dat land dichtbij het wereldwijde gemiddelde ligt. Ook spelen Braziliaanse onderzoekers een voorname rol bij het beschrijven van nieuwe soorten, omdat de biologische diversiteit in hun land buitengewoon groot is. De onderzoekers willen met hun schatting nieuwe inzichten bieden in de verdeling van budgetten worden toegekend aan onderzoeken naar nieuwe diersoorten.

Nadruk op gewervelden
In totaal zijn er ongeveer 1,5 miljoen diersoorten geïdentificeerd op aarde. Schattingen van het aantal nog onbekende dieren lopen uiteen van 6,8 tot 30 miljoen. Gewervelde dieren krijgen tot nu toe bovengemiddeld veel aandacht in de zoektocht naar nieuwe soorten. De veel talrijkere ongewervelde dieren en insecten worden in verhouding veel minder vaak beschreven, zo melden de wetenschappers. Overigens zijn de Braziliaanse onderzoekers zich ervan bewust dat het waarschijnlijk een onmogelijke opgave is om alle diersoorten op aarde in kaart te brengen. “Het maken van een complete inventaris van de diversiteit aan dieren op aarde is natuurlijk een ongrijpbaar doel”, verklaren de onderzoekers op MSNBC News. “En dan gaat het alleen nog maar om de overblijfselen van de biologische diversiteit na de effecten van evolutie en menselijke interventie.” Dat is het jammere: gezien de huidige mondiale ontwikkelingen zullen veel diersoorten vermoedelijk al van de aardbodem verdwenen zijn voordat ze überhaupt ontdekt kunnen worden.

Lees ook:Opkomst van kikkers gelinkt aan asteroïde-inslag die einde maakte aan het dinotijdperk
Lees ook:Onderzoek: 8,7 miljoen soorten op aarde
Lees ook:Maximaal een miljoen soorten in zee
Lees ook:Aarde herbergt beduidend minder diersoorten dan gedacht
Lees ook:Kevers zijn echte overlevers

Eén reactie op “Ontdekken van alle diersoorten zou 184 miljard euro kosten

  1. André de Hooge en Bep Maas

    Stapje voor stapje dan maar doen he; niet in één keer!!!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.